14 Haziran 2016 Salı

Dünyanın En Büyük ve Gizemli 5 Yeraltı Şehri

Geçmiş dönemlerde yerin altına inşa edilen şehirlerin ve yapıların çok büyük bir önemi ve işlevi bulunmaktaydı. Doğal afetlerden, savaşlardan, vahşi hayvanlardan korunmak amacıyla yapılan ve günümüze ulaşan yeraltı şehirleri bulunmaktadır. Bu yeraltı şehirlerinden en çarpıcı olanların başında hiç şüphe yok ki, Kapadokya’da bulunan Derinkuyu yer altı şehridir. Farklı amaçları da olan bazı yeraltı şehirleri ve yapılarını sizler için derledik. İşte, dünyanın en gizemli yeraltı şehirleri;




5-Derinkuyu yeraltı şehri – Kapadokya / Türkiye: 
Dünyanın en gizemli ve en ünlü yer altı şehirleri arasında olan Derinkuyu, yaklaşık 40 bin kişiyi her türlü ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde inşa edilmiştir. Hristiyan inancına sahip insanların canlarını korumak için yaptıkları yeraltı şehrinde bir de kilise bulunmaktadır. Şehrin her katını koruyan büyük ve ağır taş bloklar inşa etmişler, şehrin alt katmanlarını koruma altına almaya çalışmışlardır. Gidilip görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.


4-Petra – Ürdün: 
M.Ö. 6. yüzyılda Hor Dağının eteklerinde inşa edilen Petra yeraltı şehri, Unesco dünya mirası listesinde de yerini almıştır. Petra yeraltı şehrinde büyükçe bir kale, görkemli bir tiyatro ve şehir merkezi olan bir meydan da bulunmaktadır. Tarihe meraklıysanız, görmeniz gereken yerlerden biri...



3-Wieliczka Tuz Madeni – Polonya: 
Oldukça eski bir kaya tuzu madeni olan Wieliczka, ülkenin en fazla turist ağırlayan alanlarındandır. Bütünüyle kaya tuzu oyularak yapılmış bir katedral ile birçok heykel bulunan bu maden, 1996 yılında üretime kapatılmış ve müze haline getirilerek turizme açılmıştır. Madende görülen her türlü eşya kaya tuzu işlenerek çalışan işçiler tarafından yapılmıştır. Madendeki nefis göl de görülmeye değer diğer bir ayrıntıdır.



2-Yerebatan Sarnıcı – İstanbul / Türkiye: 
Yeraltına inşa edilmiş olan yapılardan biri de Yerebatan Sarnıcıdır. Yapılış amacı ticaret ve sanatsal çalışmalar için olup, daha sonraları Bizans İmparatoru Justinianus tarafından şehrin su ihtiyacını karşılamak için su sarnıcına dönüştürülmüştür.



1-Moskova Metrosu – Rusya: 
Yeraltına inşa edilen yapılardan biri olan Moskova Metrosu, II. Dünya savaşından önce inşa edilmiştir. Oldukça yüksek tavanları, mermerlerle kaplanmış olan duvarları ve birçok özelliği ile burayı görenleri hayretler içerisinde bırakan bir yapıdır. Yıllık 3 milyara yakın insan Moskova Metrosunu kullanmaktadır.
Disqus Yorumları Yükle

0 yorum