6 Ekim 2016 Perşembe

Nazilerle çalışmış 10 büyük firma





10- Coca Cola:

2. Dünya Savaşı sırasında toplama kampı mahkumlarından sağlanan “zorunlu iş gücü” ile “Fanta” üretildi (Evet, Fanta ilk defa Nazi Almanyası’nda üretildi ve satışa sunuldu. Fanta, Almanca “hayal dünyası” anlamına gelen “Fantasie” kelimesinin kısaltılmışıdır). Savaştan sonra firma, bu dönemde üretilen Fanta’lardan milyonlarca dolar
kazandı.



9- Nestle:

Nazi Ordusu’na çikolata sağlayan, fabrikalarında toplama kampı mahkumlarını zorla çalıştıran ve İsviçre Nazi Partisi’ne finansman olan firma kendini affettirmek için 2000 yılında Soykırım Gazileri Fonu’na 14.6 Milyon Dolar bağışladı.



8- Allianz:

Firmanın CEO’su aynı zamanda Hitler’in 2. Dünya Savaşı’ndaki ekonomi bakanıydı. Toplama kamplarını sigortalayan firmanın, gaz odalarında öldürülen 1.5 milyon insandan kâr elde ettiği biliniyor.



7- Volkswagen:

12.000 köle işçiyi fabrikalarında Hitler’e askeri araç üretmek için çalıştırdı. Fabrikadaki “ölüm odası” olarak adlandırılan odada hamile işçilere doğum yaptırılarak bebekleri ölüme terkediliyordu.



6- Kodak:

Hitler’in kişisel danışmanı Wilhelm Keppler, ABD menşeli Kodak ile yakın ilişki içindeydi. Firmayı yahudi çalışanlarını kovması için ikna etti ve Nazi Almanyası için firmadan finansman sağladı.



5- Hugo Boss:

Nazi Partisi için üniformalar üretiyordu. 180 kadın kaçırılarak fabrikaya hapsedildi ve partinin üst düzey üyelerine üniforma dikmeye zorlandı.

4- Standart Oil (ExxonMobil-Chevron):

Bir başka ABD kökenli firma olan Standart Oil, Nazilere yakıt tedariğinde bulundu. ABD’nin 2. Dünya Savaşı’na girmesi bile firmayı bu ticaretten alıkoyamadı. Alman denizaltılarına yakıt ikmali yaparken Panama bandıralı gizli tankerler kullanıldı.

3- BMW:

50.000 köle işçiyi fabrikasında çalıştıran firma, Nazi’lere mühimmat ve askeri araç üretiyordu. Ayda 80 işçinin kötü şartlar nedeniyle öldüğü, işçilere tuvalet suyu içirme gibi işkenceler yapıldığı hatta bazılarının idam edildiği biliniyordu.



2- Ford:

ABD kökenli firmanın Almanya’daki fabrikasındaki işgücünün %50’si köle işçilerden oluşuyordu. İçlerinde kadın ve çocukların da bulunduğu 10.000 kadar işçinin birçoğu dondurucu soğukta ölene kadar çalıştırıldı.

1- IBM:

Yine ABD kökenli olan bilgisayar firması, Nazi’ler için delikli kartlarla çalışan bilgisayarlar üretti. Bu bilgisayarlar toplama kamplarına gönderilen yahudileri kaydetmek için kullanılıyordu. Naziler Polonya’yı işgal edince firma üretimini hızlandırarak, artacak olan bilgisayar ihtiyacından kâr etmeyi de ihmal etmedi.
Disqus Yorumları Yükle

0 yorum