14 Kasım 2015 Cumartesi

Rüya Paradoksu





Uyurken gördüğünüz bütün rüyalar uykunuzun en derin kısmı olan “hızlı göz hareketi” isimli zaman diliminde gerçekleşir.

Toplam uyku sürenizin yaklaşık %25'ini kapsayan bu zaman diliminde, tuhaftır ki; gözlerimiz yuvalarından çıkmaya çalışırcasına fıldır fıldır, hızlı bir şekilde oynar ve bu olay göz kapaklarınız kapalı olduğu için asla görünmez.






Fakat rüya görürken farklı bir aktivite seviyesine çıkan ve çalışma performansı günlük hayattaki gibi yükselen beyniniz rüyada size büyük bir oyun oynar ve sizin için sahte bir simülasyon durumu oluşturur.

Örneğin; zaman yolculuğu yaparak geçmişi değiştirdiğiniz veya etrafta dolaşan tuhaf yaratıklardan kaçtığınız birçok mantık-dışı rüyada gördüğünüz bütün her şey her ne kadar absürt ve saçma olsa bile size rüya esnasında gerçekmiş gibi gelir.

Günlük hayatta hissettiğiniz korku, sinir, heyecan, mutluluk ve üzüntü gibi bütün duyguları rüyanızda da hisseder ve etkileşim içinde bulunduğunuz bütün olayları gerçekten yaşadığınızı zannedersiniz. 

Çünkü beynimizdeki mantık yürütmeden sorumlu olan ve en üst düzeydeki davranışların bileşenlerinin bağlantılarını yapan prefrontal korteks bölgesi rüya esnasında yeteri kadar aktif çalışmaz.

Böylece gerçeklik algınızı kaybettiğiniz için etkileşim içinde bulunduğunuz olayların gerçekten yaşanıp yaşanmadığını anlamanız imkansız hale gelir.

Buradaki paradoks; şu ana kadar yaşadığınızı zannettiğiniz hayat hikayenizin aslında uzun bir rüyadan ibaret olup olmadığını hiçbir zaman asla bilemeyecek olmanızdır.



Diğer bir değişle; 

Çocukluktan beri oluşturmaya başladığınızı zannettiğiniz anıların ve günlük hayatta yaşadığınız bütün olayların sadece bir rüya olabileceğini hiç düşündünüz mü?

İçinde yaşadığınız şehir, sosyal çevre ve bu gezegen aslında beyninizin sizin için uydurduğu bir rüya olabilir mi? ve şu anda bu yazıyı okurken aslında bir rüya görüyor olmadığınızdan nasıl emin olabilirsiniz?

Belki rüyalar genellikle 1 dakikadan kısa sürdüğü için hayat hikayenizin bir rüyaya sığmasının imkansız olabileceğini düşünebilirsiniz, fakat rüyada zaman sıfırdır ve zaman mefhumu süre tanımaz.
Yani 10 saniyelik bir rüya size 10 yıl gibi gelebilir.
Ayrıca yaşadığınızı sandığınız bu döngüdeki gördüğünüz rüyalar rüya içinde birer rüya olabilir.

Rüyalarda uçurumdan atlayınca ve ölecek gibi olununca aniden rüya sonlanır ve uyanılır. 
Gerçek hayat diye düşündüğünüz bu döngüde tıpkı rüyalardaki gibi uçurumdan atlayarak veya boğularak ölen insanlar aslında ölmeyip uzun bir rüyadan uyanmış olabilirler mi?
Disqus Yorumları Yükle

0 yorum