25 Ekim 2015 Pazar

Tarihin En İyi Keskin Nişancıları


Thomas Plunkett
Britanya ordusuna mensup İrlandalı bir asker olan Thomas Plunkett tarihin ilk keskin nişancısı olarak kabul edilmektedir. Thomas Plunkett’in yaklaşık 800 metre mesafedeki Fransız General Auguste François-Marie de Colbert-Chabanais’i vuran atışı olmuştur. Şans eseri vurulduğu düşünülmesin diye aynı generalin emir erini de vurmuş. 


Sergeant Grace
Daha cümlesine koyduğu noktanın mürekkebi soğumadan sol gözünün altından kurşunu yemiş. Malesef ukala generale bu muazzam ayarı veren keskin nişancı. Rütbesi Sergeant (Çavuş) Grace ile anılan bu nişancı araştırmalara göre atışının tam 1.000 yard yani yaklaşık 915 metreden yapmış.


Charles ‘Chuck’ Mawhinney
Yakın geçmişin en psikopat askerlerinden biri olan Chuck Mawhinney daha çocuk yaştan Amerikan Deniz Kuvvetleri’ne katılıp, en büyük hayali olan sniper tüfeğini ilk kez Vietnam’da kullanmış. Sonuç: resmen 103 gayriresmi 213 ceset! 


Rob Furlong
Bu Hollywood filmlerinden fırlamış gibi duran tip eski bir paralı asker olan Rob Furlong. Aslen Kanadalı olan Furlong bu alanda kırılması güç bir rekorun sahibi. El Kaide’ye yönelik yapılan Anaconda Operasyonu’nda şimdiye kadar kaydedilmiş en uzun mesafeden başarılı atış yapma rekorunu 2,430 metre ile kırmış. İşin zorluğunun anlaşılması bakımından hatırlatalım bu mesafeye 26 tane futbol sahası sığıyor.


Vasily Zaytsev
Stalingrad Savaşı’yla Naziler kapıya dayanınca cepheye gönüllü olarak gitmiş ve bir çeşit Soysozlar Çetesi olan keskin nişancılar grubuna katılmış. Ocak 1942’de Ekim 1943’e kadar 242 Nazi’yi uzaktan atışlarıyla haklamış. Sonrasında ise yeni keskin nişancılar yetiştirmek üzere emekli olmuş. 


Lyudmila Mikhailovna Pavlichenko
Nazilerle savaşmak için kurulan 2 bin kişilik bir ölümcül güzeller ordusu ardında cesetten bir dağ bırakmıştır. Lyudmila da bu ordunun en iyisi olarak Odessa işgali sırasından 2.5 ayda 187 Naziyi kayıtlara ölü olarak geçirmiş. Daha sonra Kırım ve Sivastopol’deki çarpışmalara katılan Pavlichenko İkinci Dünya Savaşı sonuna kadar 36’sı düşman sniper olmak üzere 309 kişi vurmuştur.


Carlos Hathcock
İlk görev yeri Vietnam’da resmen 93 gayriresmi 103’ten fazla kişiyi 2 hafta gibi kısa sürede indirmeyi başardı. Namı o kadar korkutucu olmaya başladı ki Kuzey Vietnam ordusu başına 30.000 dolar ödül koydu. 


Adelbert F. Waldron
Amerikan Ordusu’nun en iyi keskin nişancısı olma ünvanını elinde bulunduran Adelbert F. Waldron’un Vietnam’da 109 onaylanmış cinayeti var. 

Francis Pegahmagabow
I. Dünya Savaşı’nın en gizemli hikayelerinden biri bu adama ait. Kanada adına savaşan Shawanaga kökenli bir Ojibwe olan Francis Pegahmagabow gözünü budaktan sakınmayan bir deliymiş. I. Dünya Savaşı’nın en kanlı çatışmalarının yaşandığı Mount Sorrel, Passchendaele ve the Scarpe Muharrebeleri’ne gönüllü olarak katılmış ve arkasında 378 ceset 300 esir bırakmış. 


Simo Hayha
Simo Hayha, nam-ı diğer Beyaz Ölüm! Dünya savaş tarihinin gelmiş geçmiş en ölümcül keskin nişancısı olarak kabul edilen Simo Fin Ordusu’nun gözbebeği olarak Ruslara yıllarca kan kusturmuş. Finlandiya Rusya sınırında küçük bir köy olan Rautjärvi’de doğan Hayha 1925 yılında askerliğe başladı. -40 derece soğukta 100 gün boyunca değişik ebat ve kalibre silahlarla toplamda 705 onaylanmış ölüme imzasını kurşunla attı. 
Disqus Yorumları Yükle

0 yorum