Tarih öncesi dönemler
İnsanoğlu baş parmağını kullanmaya başladığı gün çevresindeki her cismi alet olarak kullanabilme yetisine sahip olmuştu. O andan sonra, besin zincirinin en altında olan bu çelimsiz yaratık, bir anda büyük bir hızla besin zincirinin en üst sıralarına tırmandı. Artık kendisinden kat kat güçlü hayvanları dize getirebiliyor; kullandığı kemik, taş, sopa gibi aletlerle rakiplerine göz dağı veriyordu. İnsanoğlunun bunun gibi silahlara hakim olması, insanlık tarihindeki en büyük dönemeçlerden biriydi. Bundan sonrası çorap söküğü gibi geldi ve dünyanın kaderini belirleyecek silahlar icat edilmeye başlandı.
M.Ö 8. Yüzyıl Falanks
Teknik olarak bir savaş duruşu olsa da gördüğü işlev bakımından bir silah olarak ele alınabilecek olan Yunan Falanks'ı, tarihin yönünü belirleyeyen büyük atılımlardan biri. Sarissa adı verilen uzun mızraklar ve kalkanlar taşıyan askerlerin birbirlerine yakın durarak oluşturdukları bu formasyon, durdurulması güç zırhlı bir araç görevi görüyordu. (300 filmini izleyenler bilir.)
Bu savaş taktiği Antik Yunanlılara büyük bir avantaj sağladı ve Akdeniz uygarlığının yönünü belirdi.
Şahi Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılıp kullanılmış özel bir savaş topudur. İstanbul'un fethinde kullanılmıştır.
Yapımı üç ay süren, çizimlerini Fatih Sultan Mehmet'in önderliğinde Türk mühendislerinin yaptığı, dökümünü ise Macar Urban adlı bir dökümcü yapmıştır.
Bu topun namlusu 91.5 cm'dir. 680 kilogram ağırlığındaki güllesinin menzili 1200 metredir.
Bu toplar İstanbul kuşatması için Edirne’den yola çıkarılmış ve ancak iki ay sonra İstanbula getirilebilmiştir.
1464'te Fatih Sultan Mehmet toplardan kırk iki tanesini Çanakkale Boğazı'nın savunması için Çanakkale Boğazı'na göndermiştir. Yüzyıllarca kullanılmadan kalan toplar 1807yılında İngiliz donanmasına karşı kullanılmış ve beklenenin aksine kusursuz şekilde çalışan toplar bir İngiliz gemisini vurmuş ve 60 denizciyi etkisiz hale getirmiştir.
19. Yüzyıl Yandan Beslemeli Makineli Tüfek
Koca bir atış mangasının gücünü bir tek kişiye veren bu silah, I. Dünya Savaşı'nda sahneye çıkarak ne kadar etkili olduğunu gösterdi. Birkaç ay sürmesi tahmin edilen muharebeler, bu etkili teknoloji yüzünden dört yıla yayıldı ve milyonlarca insanın ölümüne yol açarak dünyanın bugünkü duruma gelmesinde önemli rol oynadı.
20. Yüzyıl Tank
Endüstriyel çağın bu dev mekanik canavarları ilk kullanılmaya başlandığı andan itibaren tarihin gidişatını belirleyen önemli ögeler haline gelmişlerdi. Tankların gücü sayesinde Nazi Almanyası tüm Avrupa'yı kısa sürede ele geçirdi ve dünyaya korku salarak bir çağın belirleyicisi oldu.
20. Yüzyıl Uçak
Bu çığır açan teknoloji mesafeleri kısaltarak savaş kurallarını değiştirdi ve savaş sahnesinde yer aldığı günden itibaren tarihin gidişatını belirleyen en önemli etkenlerden biri oldu. Uçaklar la beraber savaşlarda ölen sivil sayısı arttı. Eskiden yapılan iki ordunun karşılıklı meydanda buluşup savaşması sona erdi, savaşlar bu yeni teknolojiler ile şehirlere taştı.
20. Yüzyıl Atom Bombası
İlk kullanıldığı andan itibaren yüreklere büyük korku salan bu kitle imha silahı, 20. yüzyıl tarihinin en büyük belirleyicisi oldu. Bu korkunç silaha sahip olan devletler süper güç haline dönüşecek, korkutucu etkileriyle sıcak savaş anlayışını değiştirecekti.
Köroğlunun da dediği gibi.. Tüfek icat oldu mertlik bozuldu..
0 yorum