Kuratas
Japon mühendisler tarafından 2012'de yapılmış "Kuratas" isimli robot toplam 4 ton ağırlığında ve 4 metre uzunluğunda.
Hareket sensörü teknolojisi sayesinde kokpitteki bir pilot tarafından veya özel yapılmış akıllı bir telefonla kontrol edilebiliyor. Kuratas askeri amaçlar için tasarlanmış bir robottur.
Huffington Post'un haberine göre bu robotun 1 aralık 2012'deki fiyatı 1.35 milyon dolardı.
iCub
iCub ileri teknoloji bir yapay zekaya sahip insansı bir robot dizaynıdır.
Bu robot özenle tasarlanmış elleri ve parmakları sayesinde küçük objeleri diğer robotlara kıyasla daha iyi tutabilen ve manipüle edebilen bir yapıya sahiptir.
Son zamanlarda mühendisler insan zekasının bilişsel işlemini bu robota ilave etmeye çalışmaktadırlar.
Eğer bu çalışmalar neticelenirse kısıtlı da olsa bu robot kendi tecrübelerinden öğrenebilen bir yapay zekaya sahip olabilir.
HRP-4C
"Miim" lakaplı bu insansı robot gerçekçi bir yüze sahip ve insanların yüz hareketlerini taklit etmek üzere tasarlanmıştır.
İnsan gibi hareket edebilen ve geliştirilmiş ses tanıma teknolojisine sahip olan bu robot günümüzün en ileri androidi olarak kabul edilmektedir.
Atlas
Pentagon finanse ettiği, "Boston Dynamics"in ürettiği "Atlas" yan taraftan darbe aldığı zaman bile dengesini diğer bacağıyla sağlayabilmekte, engellerin üzerinden tırmanabilmekte ve engebeli yüzeylerde yüreyebilmektedir.
Atlas aralık 2013'te "DARPA Robot Mücadelesi"nde diğer robotlarla yarışacak ve acil durumlarda kullanabilme potansiyelliği test edilecek.
WildCat
Günümüzün en gelişmiş 4 ayaklı tasarımına sahip olan "WildCat" her türlü yüzeyde(kum, çakıl taşları, çim, kar, buz) hareket edebilmektedir.
"Boston Dynamics"in ABD ordusu için tasarladığı bu robot saatte 45,5 km hızla koşabilmektedir. (Bu hız Dünya'nın en hızlı insanı Usain Bolt'un en hızlı hızından daha hızlıdır.)
"Wildcat" diğer 4 ayaklı robotların aksine kendi güç kaynağını üstünde taşır ve stabilizatör kullanmadan muhteşem bir şekilde dengesini sağlayabilmektedir.
RoboBee
"Harvard Robotics Laboratory"nin ürettiği, 80 miligram ağırlığa ve 3 cm kanat genişliğine sahip olan bu robot askeri, çevresel izleme, arama ve kurtarma operasyonlarında kullanılabilir.
Curiosity
Nasa'nın Mars'a keşif amaçları için üretip gönderdiği ve bir araba büyüklüğünde olan "Curiosity" günümüzün en kompleks robotudur ve en üstün donanımlara sahiptir.
Curiosity 6 ağustos 2012'de süpersonik paraşütü ve son derece geliştirilmiş retro roketleri sayesinde Mars'ın kraterlerine güvenli bir şekilde inmeyi başarmıştı.
Mars'ta tahmini 10-15 yıllık bir görev süreci olan Curiosity lazer sistemi ve robotik kolu sayesinde Mars'taki toprak örneklerini analize edebilmektedir.
0 yorum